• Wpisów: 17
  • Średnio co: 137 dni
  • Ostatni wpis: 6 lat temu, 15:44
  • Licznik odwiedzin: 1 905 / 2472 dni
 
patrycja17
 
Witam Was moi drodzy:)
Dziś pierwszy wpis poświęcony kuchni. Na początek chciałabym osłodzić Wasze podniebienia i tym zachęcić do czytania kolejnych wpisów, ale również pokazać jak szybko i sprawnie osłodzić sobie dzień>:D Dzisiejszym "daniem głównym" będzie dobrze znany creme brulee. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu na przygotowanie. Potrzebne nam będą:

-600 ml śmietany kremówki
-1 laska wanilii (ja dodaję półtorej)
-8 żółtek
-3 łyżki białego cukru (ze względu na to, że kocham słodycze dodaję 4,5 łyżeczki, ale ciii!:d)
-5 łyżek cukru trzcinowego

Kiedy mamy już potrzebne składniki przechodzimy do przygotowania, ale przed należy pamiętać, że naczynie, w którym krem będzie przygotowywany należy schłodzić, najlepiej włożyć na około pół godziny do zamrażalnika.
Po wyjęciu przechodzimy do części głównej;)

1. Do rondelka wlewamy śmietanę i dodajemy laskę wanilii (wanilię przekrawamy na pół, tępą stroną noża wydrążamy ziarenka i dodajemy je do śmietany z przepołowioną laską wanilii oczywiście), następnie wszystko razem doprowadzamy do wrzenia.
2. W osobnej misce ubijamy żółtka i cukier, nie przestając dolewamy zagotowaną śmietanę z ziarenkami (laskę wyjmujemy i zachowujemy).
Gdy wylejemy już całą śmietanę myjemy garnek, wycieramy i przelewamy do niego zawartość miski, znowu dodając laskę wanilii, którą wcześniej wyjęliśmy (gdyby w kremie pływały większe kawałki wanilii najlepiej jest przecedzić to przez sitko na tym etapie, aby później nie było problemów, a co ważniejsze deser udał się nam taki, jaki powinien być).
3. Naczynie ponownie stawiamy na ogniu, średnim, lub wolnym i delikatnie mieszamy, aż uzyska pożądaną konsystencję (Powinien być aksamitnie kremowy). Gdyby chciał się zważyć od razu stawiamy naczynie w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces.
4. Kiedy masa będzie już odpowiednio gęsta, przelewamy do innego naczyńka, lub naczynek, gdybyśmy chcieli serwować nasze popisowe danie gościom:P Następnie odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do schłodzenia do lodówki.
5. Po wyjęciu krem posypujemy brązowym cukrem i przypalamy palnikiem, aby uzyskać chrupiącą na wierzchu skorupkę, lub stawiamy naczynie z deserem na dobrze rozgrzanej górnej grzałce piekarnika (około 200-250 stopni) dosłownie na parę sekund, aż cukier się skarmelizuje.
6. Możemy ponownie schłodzić deser, ale pamiętajmy, że przed podaniem deser musi postać w temperaturze pokojowej (minimum 20 min)

SMACZNEGO!!

Nie możesz dodać komentarza.